Friday, January 31, 2014

Books!

Assalamualaikum~!

Hai!!! 

Awat la dia ni suka duk hupdate sangat ntah? Well... this is the only cuti yang aku ada. Err .. tolak dengan cuti ambik result nanti dan hujung sem ni, Inysa-Allah. So, please deal with it, keyh.

Entri ni sebenarnya tentang pembelajaran aku kat sini. Tapi aku macam pening .. perkataan 'pembelajaran' dalam English apa eh? Study? Studies? Studying? Learning? Kau ni ... benda simple macam ni pun kau tak tau? Phfttt ... macam manalah kau boleh terlepas pergi sana. Diamlah! =..= Oleh sebab yang demikianlah, aku letak tajuk 'books'. Ada kaitan la tu kan? By the way, I kan bajet retis, so kena la letak tajuk dalam English walaupun English aku .... A. *Amin~!*

So guys, pembelajaran kat sini tak da lah lain sangat dengan pembelajaran kat sekolah. Dekat sini, hampa akan belajar subjek yang berbeza untuk setiap semester. Memandangkan aku ni pelajar dalam bidang Business Information System, aku kena belajar empat subjek untuk semester satu nih : Pre-Calculus, English 1, Business Management dan Principles of Economics.

Susah tak? Macam belajar untuk SPM ke? Okeyh, kalau English 1... belajar pasal English, pastu ada poem, novel, short stories. Pre-Cal ... well ... matematik kan? add math pun matematik jugak kan? Dua lagi subjek tu, pepaham ja lah. Aku kan tak ambil ekonomi masa sekolah dulu, so aku tak tahulah macam mana. Anyway, for subject Chemistry and Physics, engineering student said that dia punya syllabus sama ja macam dulu, cuma tambah-tambah sikit.

Jelly la tengok budak-budak engineering. Boleh masuk lab, ada lab coat lagi, goggle lagi. Buat eksperimen semua. Setiap kali tengok lab, rasa nak masuk sangat. Nak berlagak jadi scientist. Tapi aku tetap bersyukur aku belajar BIS. Kalau tak mesti kelas full dari pagi hingga petang, pehtu kalut-kalut siapkan lab report. *sedapkan hati* 

Dekat sekolah, kita cuma kena pergi kelas je kan? Tapi kat sini siap ada tutorial. Hampa wajib pergi Lecture untuk setiap subjek, dan masa dia adalah tetap. Then, hampa kena pergi tutorial untuk setiap subjek. For tutorial ni, kita ada pilihan untuk pilih group mana kita nak masuk. Dan masa tutorial ni berbeza mengikut group. Ada malam, pagi, tengah hari. Although masa tutorial pun tetap, tapi kita boleh pilih sama ada nak join group yang buat malam atau siang. Tetapi kita kena stick dengan group tu. Bukannya minggu ni pergi group yang tutorial waktu malam, minggu depan pagi plak ... no-no-no. Paham tak ni?

Kelas? Masa lecture, kelas dia besar. Macam hampa pergi dengar ceramah dekat dewan. Tapi masa tutorial, kelas dia kecil ja. Macam kelas kita kat sekolah. Ouh ya, masa tutorial kita selalunya buat latihan dan lecture plak untuk belajar.

Buku? Kalau nak masuk u, just bawak buku catatan. Buku rujukan semua ikut pensyarah sendiri. Kalau dia kata buku A, maka belilah buku A. Takkan nak beli buku B pulak. Dan, sesungguhnya buku rujukan tu mahai~! =.=

About ko-ku, kami tak wajib masuk untuk semester satu ni. Tapikan, kita boleh masuk berapa pun persatuan atau kelab yang kita nak masuk. However, kita mestilah komited dengan kelab kita. So, better masuk satu ja, tapi kalau rasa rajin, masuklah dua.

That's all for this Friday morning. Thanks for reading sis~!

4 comments:

  1. Kami tak tau laa.. Kami sebenaqnya tak eksaited pun nak belajaq kat U nih.. Rasanya sebab dah terbiasa hidup malas macam sekarang nih.. Ampa macam ok ja belajaq.. Doakan kami ada semangat nak belajaq nanti ok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah ...(pendeknya i balas)

      Delete
  2. Kelab n persatuan kat sana best tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. best tu best jugaklah sebab kat sini semua aktif ... tapi, well .. kami memang malas sikit bab aktif-aktif ni. lagi tak aktif, lagi kami suka... haha

      Delete