Saturday, November 22, 2014

Hai.

Assalamualaikum

Halo ....

Dear friends,

I am truly sorry to say that I am not able to finish my last entry, SSD due to some personal problem. I terforgot what kind of story that I wanted to tell you guys. Thus, I hope we can just forget about that story as our Ustazah used to said 'Let by gone be by gone'.

                                                                                                                                                  Sincerely,
                                                                                                                                                      Z. .

erk ?

Saturday, November 15, 2014

SSB?

Assalamualaikum kawan-kawanku~! T_T

Selamat sejahtera semua~

Aku sebenarnya nak post pasal benda lain, tapi rasa macam susah sangat nak buat ayat. Oleh hal yang demikian, saya, Maddy Jane atau lebih dikenali sebagai Madi atau Jenah, akan membuat comeback untuk blog saya, dengan entri yang bertajuk ... Saya Sudah Berubah ? *Dekat atas i tulis SSB sebab nak buat ala-ala teaser gitu.. haha*

Dekat universiti aku ni, orang anggap aku ni budak baik. Masa first masuk sini, orang anggap aku ni budak sekolah agama. Wuuu ... initial judgement yang agak tepat di situ.

Tapi, bila depa dah kawan dengan aku, judgement budak sekolah agama tu terus hilang. Erm ... hmm. Aku pun kurang pasti kenapa. 'lol' sangat kan? Of course la orang anggap aku ni budak biasa sebab masa tu aku gedik sangat. Namun begitu, saya tidak kisah, tapi, rasa macam diriku ini agak jahat.

Kemudian, bila dah kawan lama-lama tu, aku rasa macam aku ni 'baik' sikit la. Sebab aku ni asyik senyap ja, tak bukak mulut sangat. Lepas tu kawan-kawan aku jenis suka menyakat orang, aku pulak macam ala-ala budak innocent kononnya.

Jadi, bila aku bukak mulut, menyakat kawan-kawan aku, cakap pasal itu ini, macam yang aku selalu cakap kat sekolah... semua ingat aku dah berubah. Haha. Depa ingat aku dah jadi jahat sebab terpengaruh dengan perangai depa.*Padahal depa tak tau macam mana aku selalu buli hampa semua kat sekolah dulu*

Asal aku buat benda jahat sikit ja, mesti depa cakap 'Weyh, Madi dah berubah'. 'Madi dah lain la sekarang, dia dah berani'. 'Siapa ajaq dia jadi jahat macam ni?'. 'Madi ...'. Kadang-kadang depa siap buat hypothesis lagi, kawan A ajaq aku cakap benda merapu , kawan B ajaq menyakat, C pulak ajaq berangan la. Hakikatnya, depa tak tau yang hypothesis depa tu is unaccepted. Haha.

Banyak lagi kami nak cerita tapi tiba-tiba tak dak mood. Nanti insya-Allah kami sambung. Entri ni pun baru intro ja. Haha

May Allah give the best for us! Amin!

Sunday, June 29, 2014

Bahasa Arab

Assalamualaikum ~!


Walaupun gambar ni nampak mcm lonely, tapi comellah dia cakap dgn semut. haha.

Bahasa arab? Eh, pehal tetiba pasal bahasa arab pulak ni? Haa ...mesti hairan kan kenapa tiba-tiba aku buat tajuk tentang bahasa arab kan?


mari belajar bahasa arab~

Dulu, masa aku pindah ke sekolah adik aku, itulah first time aku belajar bahasa arab. Dan masa tu, tak salah aku, tu la first time dapat semua buku teks secara percuma.  Eh, tak ingat sama ada masa tu, atau setahun sebelum tu. Haha. Sebenarnya aku tak ingat pun dari darjah satu, aku kena beli beberapa buah buku teks sendiri, sampai la tetiba aku teringat perasaan seronok mendapat semua buku teks secara percuma. Entah kenapa, tetiba rasa sedih pulak bila ingat balik. T_T Padahal, dulu aku sedih sebab dah tak boleh buat buku tu macam buku sendiri. *walaupun buku teks aku tu, aku tak conteng sangat pun ...-seingat aku la-*

Berbalik kepada tajuk di atas, masa first belajar bahasa arab tu, aku agak macam bengap sikit la. Orang lain dah reti kira satu sampai sepuluh, aku baru nak belajar mengira. Ish-ish-ish. Dan disebabkan ramai kawan-kawan aku yang cakap depa fail arab, aku belajar main-main jugakla. Tapi, best jugak belajar bahasa arab, lagi-lagi sebab ustaz yang ajar tu. Aku suka tengok baju dia. Hehe.

Ustaz aku suka pakai baju macam ni. Sweater kat luar baju kemeja, tapi lengan tak lipat la.

Dan aku rasa seronok belajar bahasa arab bila markah aku naik kepada B ke A ntah. Selalunya, bila markah exam aku tinggi dalam sesuatu subjek tu, secara automatik, aku akan minat terhadap subjek tu.

Kemudian, bila masuk sekolah menengah, aku still tak lancar lagi mengira dan dari sekolah menengah sebenarnya aku banyak belajar nama-nama benda. Masa sekolah rendah pun ada jugak, tapi ntahla, tetiba lupa pulak.

Sebenarnya, masa mula-mula belajar bahasa arab, aku hanya belajar ja la, macam subjek biasa yang lain. Just belajar. Dan kadang-kadang, aku rasa susah sebab aku asyik lupa nama-nama benda. Tapi, bila tiba-tiba, aku dapat hafal itu ini, tahu nak buat ayat sikit-sikit, aku rasa seronok. Sebab.. entahla. Rasa macam bangga dengan diri aku bila aku ingat nama-nama benda.

Tapi dah tinggal kejap. Haaa... dia dah lupa dah. Sebenarnya, rasanya lupa sebab belajar memang untuk exam ja, jadi ilmu tu dipinjamkan untuk exam ja la kan? Pastu, aku mula rasa susah balik. Dan malangnya kali ni, aku macam malas sikit nak belajar. Tapi kadang-kadang bila belajar, ada la jugak rasa seronok. Mungkin sebab bahasa arab ni senang nak paham, cuma cepat lupa. >.<

Bila masuk u pulak, aku rasa ... wah.. seronoknya tak payah belajar bahasa arab. I mean, bukanlah seronok, tapi ... hmm ... seronoklah. Haish, susah la nak terangkan cerita dia bagaimana. haha. Bagi aku, bahasa arab tu susah bila kita malas, so aku seronokla sebab tak payah belajar bahasa arab. Nampak kan? Sebab aku malas.

credit to owner, tuan thesharkox yang awesome~

Ditakdirkan, suatu hari ni, aku ada kerja dekat bangunan chancellor. Masa tu, sementara nak tunggu orang datang, aku selak-selak suatu suratkhabar nih. Pastu ada ruangan kartun dalam bahasa arab. Kemudian, aku cuba la baca sikit-sikit. Pastu tengok maksud dia. Dan.... masa inilah aku rasa macam rugi sangat aku tak belajar betul-betul dulu. Rugi sangat aku dah lupa semua istilah-istilah bahasa arab. Tetiba rasa macam nak belajar balik bahasa arab. haha. Aicewah, tapi semangat kejap ja la. Pastu hilang balik.

Kalau nak diikutkan jugak, sejujurnya aku rasa rugi sangat sebab lupa semua benda yang kita belajar dulu. Dari tadika ka, sekolah rendah sampailah sekolah menengah. Kajian tempatan, geografi, kemahiran hidup, semualah. Bila aku belajar semua tu, aku macam 'Laa.. benda ni semua orang belajar kat sekolah ka? Ingatkan orang-orang tertentu ja yang tahu'.

Maksud aku kat sini, contohnya macam sinki kita tersumbat. Kemudian, kita panggil orang untuk betulkan, padahal kita dah pernah belajar macam mana nak selesaikan masalah tu. So, rugi kot. Dia macam... kita tak boleh nak amalkan benda-benda macam tu.

Contoh yang lain pulak, macam bila ada orang jual produk berkenaan sumber tenaga. Dia pun cerita la macam-macam tentang sumber tenaga kat kita. Siap cakap lagi, kat negara ni guna sumber matahari, kat negara tu pulak guna anginlah, ombaklah. Kita pun macam 'wow, hebatnya pengetahuan dia nih'. Kita pun rasa macam depa nih hebat betul belajarnya. Tapi sebenarnya kita dah  tahu semua tu *tak da lah nak kata kat sini kita tau semua benda tu, tapi kita dah pernah belajar secara umum, so kita tahulah sikit. haha*, but then ... kita lupa.

credit to its' owner

Ya, manusia ini memang dijadikan  pelupa. Mudah sangat alpanya. Tapi, rasa macam rugi sangat. Kita belajar bertahun-tahun, tapi semuanya kosong. Macam ... 'apa gunanya kita belajar semua nih tapi in the end .... ?'.

Tapi, aku rasa sebenarnya aku lupa ilmu-ilmu ni sebab mungkin aku tak praktikkan dalam kehidupan seharian aku. Dan mungkin juga berkenaan dengan keberkatan ilmu tu sendiri. Dan, of course, niat aku. Belajar untuk exam ja. Hmmm ...

Okey, itu ja la luahan perasan aku untuk hari pertama Ramadhan tahun ini. Thank you for reading. Sila tegur kalau aku ada buat salah. Selamat berpuasa semua~! Moga kita dirahmati Allah. =)

Insya-Allah, Amin.
                                         

p/s : Tiba-tiba mood baik hari ni. >.<

Sunday, June 15, 2014

Malas

Hai !

So, this is some stories about me, myself.

Ada la suatu masa ni aku rasa nak cakap banyak-banyak sangat dengan kawan-kawan aku. Nak cerita semua benda tentang hidup aku. Semuanya. Walaupun cerita tu sekadar cerita biasa ja.

Then, aku rasa macam malas sangat nak cakap apa-apa dengan kawan aku. Entah la. Aku lebih suka dengar kawan-kawan aku bersembang. Cakap pasal itu, ini, cerita tentang masalah dia orang, pengalaman - pengalaman hidup dan every single thing about kehidupan dia orang.

Jadi, dari situlah aku start untuk malas bercakap dengan orang lain. Tapi ni dalam skop kehidupan dengan kawan-kawan la. Kalau orang yang tetiba ja jumpa tu, ikut mood la nak cakap ka tak.

And then, bila masa semakin berlalu, aku tersedar satu benda dalam hidup aku. Aku susah sangat nak respon bila orang cerita hal dia kat aku. Fikiran aku dah bercampur gila.

Mostly aku akan fikir dari satu arah ja, kemudian terus respon. Bila dah lama-lama sembang tu barulah fikir ke arah yang lain.

Tapi sekarang, aku dah tak boleh nak fikir. Bila aku rasa nak cakap dari arah A, then tetiba arah B pun datang. Aku pun macam, eh nak cakap yang mana ni?

Dan, kita selalunya respon mengikut karakter kawan-kawan kita atau dengan jawapan yang kita rasa paling tepat. Tapi, aku selalu tersasar dari semua tu.

Jadi, sekarang ni, aku masih teruskan hidup aku sebagai seorang yang malas bercakap dan belajar balik cara-cara nak meresponkan diri.

Oleh sebab yang demikian, aku betul-betul minta maaf sebab aku ni tak reti sangat nak respon kat kau orang semua bila kau orang ceritakan masalah-masalah kau orang dekat aku. Tapi aku sangat appreciate semua benda yang kau orang cerita.

Sekian, terima kasih.

Friday, May 16, 2014

Selamat berjuang.

Assalamualaikum,

Sekarang dah bulan lima. Dan tak lama lagi semua orang akan masuk universiti, matriks dan sekolah balik. Termasuklah diri aku sendiri~! T_T

Alhamdulillah, aku telah berjaya habiskan cuti sebulan aku. Hebat kan? Walaupun kebanyakannya aku habiskan masa dengan perkara-perkara yang tak berguna, namun aku bersyukur sebab aku ada jugak buat benda-benda yang berfaedah.

Menjaga rumah ni pada setiap hari daripada dimasuki pencuri merupakan amalan yang mulia kot. Hanya orang-orang yang professional dan berjiwa kental macam aku je yang boleh buat okeyh. Tu tak termasuk lagi dengan melatih adik-adik untuk buat kerja-kerja rumah dengan cara yang terhandal meskipun mereka sibuk membaca buku di minggu peperiksaan ini. - sibuk sangatlah adik-adikku membaca buku -

Balik kepada tajuk entri ini, sebenarnya aku nak ucapkan selamat belajar dan berjuang kepada kawan-kawan aku yang bakal menyambung pengajian hampa semua tak lupa juga kepada rakan-rakan yang ingin ke dunia pekerjaan. - aku mengadaptasi ayat raja sebenarnya, haha -

Tahniah sebab berjaya masuk tingkatan 6, matrik, universiti-universiti idaman semua dan tak lupa juga tahniah kepada kawan-kawan aku yang akan menceburkan diri dalam bidang pekerjaan.

Oleh hal yang demikian, aku berharap semua kawan-kawan aku akan berjaya mencapai impian masing-masing. Tiba-tiba ja aku terasa bangga sangat kalau kawan-kawan aku jadi orang-orang yang hebat suatu hari nanti.

Ingat lagi tak kisah pau Syawa? Yang ceritanya Syawa nak bukak kedai pau pastu nanti buat cawangan segala tuh.Kan bagus kalau nanti memang ada franchise. hehe. Walaupun mungkin bukan pau Syawa, tapi asalkan ada franchise yang dimiliki oleh kawan aku pun, aku bangga. Kalau setakat nak bukak satu cawangan pun perlukan modal lebih kurang sejuta, apatah lagi kalau banyak-banyak. fuyooh. kaya tuh.

Tolonglah belajar rajin-rajin ye~! (sebab aku malas nak belajar, jadi hampa semua kenalah tanggung)

Sekian, terima kasih.

Thursday, April 17, 2014

Sekarang baru aku paham.

Assalamualaikum sis semua~!

So, macam mana dengan lesen-lesen kereta dan motor anda? Dah selesai? :D Tahniah kepada semua yang lepas test JPJ dan semua yang pergi menunaikan umrah masa cuti ni. Great job!

Hari ini saya ingin mengumumkan satu pengumuman yang hampa semua dah tau iaitu ...

I'm on my sem break now! woo .. Mohon pura-pura yang hampa semua bau tahu, haha.

Aku ingat nak habiskan masa cuti aku dengan habiskan semua drama korea, sambung tengok WIN dan WINNER, dan baca novel. Ish, lagha sungguh budak nih. Haih .... berubahlah jadi budak baik sikit. Amin... terima kasih doakan.Memang kawan yang baik la hampa semua nih.


Pastu, tak sabar nak pi majlis graduasi! Owh! Sesungguhnya dah lama aku tunggu. Meskipun ya ... majlis graduasi kita takdak lah gempak macam majlis graduasi sekolah lain, tapi tetap bersyukur yang kita ada majlis graduasi. Finally, we are going to graduate!

Tapi bila dah balik ni macam... haih.. nak mula dari mana ni? cerita apa yang best? buku apa nak beli? best ka? hmm... pastu, rasa macam malas ja nak buat semua ni. haha.

Malam, cepatlah menjelma. Aku suka sangat waktu malam. Bila semua budak-budak kena masuk tidoq, ahh ... nikmat. Rasa seronok nak explore semua benda waktu malam. (Well, computer kami kan kat ruang tamu. Kalau masa petang-petang duk bukak drama korea la, lagu omputih la ... haa ... tak tau lah nak rasa apa.) Pastu, rasa macam dunia ini aku yang punya! haha...boleh buat apa saja.

Sekarang ni, barulah aku paham kenapa setiap kali abang aku balik sini, dia selalu tidoq lewat dan pastilah bangun pun lewat. Dulu bukan main mengkritik. Amboih dia ni, hari-hari tidoq lewat, pastu tengah hari baru nak bangun, agak-agak dia duk buat macam ni kot kat U dia. Tapi, la ni, dengan aku-aku terikut sekali. haha.

Ouh ya, satu benda yang kami tak puas hati. Kenapa drama korea sekarang ni dah makin 'kebaratan'? Bencilah. Dulu, part last ja. Sekarang ... fuh. Kekejaman la hampa semua nih. Tolonglah faham yang banyak budak-budak underage macam saya ni yang menonton... T_T

Perkara terakhir yang kami nak kongsikan ialah insya-Allah kami akan habiskan masa cuti ni dengan menjadi salah seorang pelajar yang akan cuba belajar memandu. Dulu, masa mak aku cakap yang aku ni agak penakut sikit sebab aku tak belajar bawak motor, aku sangat menafikannya *dalam hatila*. Aku tak takut pun belajar bawak motor, cuma masalahnya aku takut dengan motor tu *merujuk kepada motorsikal yang digunakan masa aku belajar bawak moto* dan jalan sempit. Pastu aku macam tak tertarik nak belajar sebab motor tu bunyi kuat sangat dan aku asyik kena pusing-pusing. Dan, since aku pernah bawak motorsikal masa aku darjah enam dulu, i know yg aku sebenarnya bukanlah seorang yang penakut.

HOWEVER, bila mak aku tanya aku sama ada aku nak buat lesen kereta ka tak cuti ni, i got nervous. Macam mana aku nak belajar sedangkan aku tak reti bawak? ya la.. most kawan-kawan aku yang pi belajaq kan, dah belatih kat rumah. Aku? Agaknya beginikah kawan-kawan aku rasa nervous bila depa nak pi dengaq ceramah for the first time.

Aku cuma tanya balik 'sapa nak hantaq pulak nanti'. Ya la, mak ayah kami kan kerja, so sapa nak hantaq pi sana kan? kemudian mak i cakap apa ntah. dan ... ya, just ended like that, which mean ..I'm gonna go to learn about driving during this break. Then, I was wondering whether to tell or not.

Dekat perak tu pun ada institut memandu *aku tahu la semua tempat ada institut memandu, tapi yang ni merujuk kepada institut memandu yang diambil oleh senior-senior dan kawan-kawan aku kat situ*, kalau belajaq kat sana lagi senang. ya lah, depa cakap lesen tak lama tunggu, nak belajaq pun senang sebab ada kemudahan. Lagipun mana sempat nak belajaq selama sebulan kat sini. err ... nak bagi tau ka, tak payah? hmm .... tak payahla. >.< Btw, it's turn out that Faiz may be there too! haha.

Weee ... dah habis cerita aku untuk entri kali ni. Doakan aku belajaq baik-baik nanti dan moga segala urusan kita semua dipermudahkan. Dan, kepada kawan-kawan aku yang dapat tawaran masuk universiti terkemuka-terkemuka negara tuh, tahniah korang!

Thanks for reading, Assalamualaikum!

Stay awesome sis! -dicurik dari Pewdiepie~!

Sunday, April 6, 2014

There is always a light around you.

Assalamualaikum!

Hai. How are you guys doing? >.<

Sejak kebelakangan ini, aku rasa aku semakin tak betul. Macam-macam yang ada dekat fikiran aku. Mungkin sebab aku dah habis belajar untuk semester ni [sengaja tulis semata-mata nak bagi nampak yang aku ni budak u], aku rasa bosan. Jadi, aku pun mulalah tambah masalah aku sendiri. Haha. Mungkin jugaklah.

Hari ni sebenarnya aku nak cakap tentang kegembiraan. Kadang-kadang bila aku rasa marah, sedih, kecewa dan segala yang sewaktu dengannya, aku selalu menambah-nambah perasaan aku. Well, memang dari dulu, aku memang suka buat macam tu. Aku kan suka mengungkit-ngungkit.

Sebenarnya, aku sengaja nak menghabiskan masa aku dengan benda-benda alah semua ni. Walaupun pada hakikatnya, banyak benda kat sekeliling aku yang boleh meningkatkan semangat aku. Aku kan drama queen, memang suka sangat menghabiskan masa-masa aku dengan berangan sana sini. Hehe

Aku emo sekejap. Pastu, berangan. Pastu, tidur. Haha. Ya lah, bila aku bercakap, semua orang tak paham. Jadi, lebih baik aku bermonolog dengan diri aku sendiri, kan? Dan ... tolonglah. Aku perlukan novel pada masa ini. Haha. Novel amat diperlukan untuk meningkatkan tahap keberanganan aku.

Eh, sebenarnya aku nak cerita yang walau kat mana pun kita berada, kegembiraan tu sentiasa ada kat sekeliling kita. Cuma tunggu masa yang sesuai ja untuk keluar. So, cheer up people!

-macam tak ada kaitan ja semua nih-

By the way, hari-hari aku kat sini selalu berakhir dengan kegembiraan yang tak dapat aku sangka. Somehow, I hope it will last long. Even just for some days.

Thank you! Bye~!

Sunday, March 9, 2014

Soalan yang paling aku benci!

Assalamualaikum~!

Hoi~!!!

Harini aku nak cerita soalan yang paling aku tak suka  ...

Apakah soalannya ? ... hmm...

Soalan dia .... ... ... ... ... ... ... ... ... ...   :

'hang ni kenapa weyh?'

'ada masalah ka?'

'awat hang diam ja ni?'
Setiap kali aku diam ja, atau tak ada apa-apa perasaan, .... inilah soalan yang mesti orang tanya.

Ye la. Aku kan annoying. Pastu, ayat aku kan macam aneh semacam. So, kekadang tu, kalau boleh, aku tak naklah cakap banyak-banyak.Takdalah orang sebelah aku asyik awkward ja bila sembang dengan aku.

Aku tahulah ... orang sekeliling aku, sebenarnya, risau bila depa tengok aku diam, or what. Tapi ... hah ...

Entahlah...

Yang hairannya, bila aku ada masalah, tak ada pulak orang nak tanya. =,='


Dan

yang paling geram sekali, bila aku jawab 'mana ada apa-apa', mesti depa tak percaya.

Arghhh ... 

Ok ... 

Ye-ye ... aku ada masalah...

Ni lagi satu!

Bila aku tipu, depa percaya. Tapi, bila aku cakap benda yang betul, depa ingat aku main-main....

=..='

la-la-la ... dah-dah, aku tak larat nak mengarut ...

Ok guys~!

Terima kasih!

Selamat menghitung hari~! =D

 


credit to google image~~

Sunday, February 9, 2014

Cakap tak serupa bikin!

Assalamualaikum awak!

Wah, awak gitu. Padahal aku tak pernah pun cakap saya awak, secara serieslah. Bila menggedik tu, banyak kali jugaklah. =.=.. cakap pasal gedik, baru aku tahu yang aku ni gedik. Aku benci sangat tengok pergerakan badan adik aku sebab aku rasa dia gedik. Rupanya aku pun sebijik dengan dia. HOMAIGOD! Sanggup ampa tak bagitau aku yang aku ni gedik... kejam sungguh!

Back to the title atas nuh ... cakap tak serupa bikin. Ingat tak entri last haritu aku cakap ko-ku tu masuk satu or dua je kan? padahal aku azam nak masuk sampai lima kelab, tapi nasiblah join empat JA. Hebat, kan? Azam sampai lima, masuk empat, padahal suruh orang masuk dua ja.

First aku join rukun negara. Acewah, semangat kebangsaan sangat!. Act, masa first pergi Minggu Mesra Kampus, kak dekat booth tu panggil aku dengan kawan aku. Aku sebenarnya dah cakap 'takpalah' , tapi kawan aku pergi masuk booth tu. Aku pun join la. Sekali tengok banner dia, woww... rukun negara! Drama jugak rupanya hidup aku nih! 

Kami pun dengarlah informasi-informasi yang kak tu cakap. Best gak kelab ni. Dapat buat event dengan universiti lain, pastu ... macam macam la. malas la nak cerita semua.So .... yah, we joined it.

Esok tu pulak, kami pergi join kelab Kembara. Kembara ni kelab mengembaralah. Camping, kayak, panjat-panjat dan semualah aktiviti-aktiviti lasak dia. Kelab ni aku join pun sebab ikut kawan coursemate. Lepas kelas ja, semua terus serbu booth kembara.

Then, kami berdua join  FASSA .. Kelab ni kelab budak foundation. Dia uruskan event-event berkaitan budak foundation dan adalah budak-budak sekolah sikit. Pastu, kalau hampa masuk U ni untuk Mei intake ni, kelab ni yang akan uruskan educamp tu. Dan, kalau aku dapat result baik, dan boleh stay sini, dan final exam ni pun ok, dan pass interview, bolehlah aku jadi feci korang untuk MAS nanti. Bolehlah balas dendam. haha.

Pastu, both of us join TEC. Kelab ni baru ja nak start, dan aku sebenarnya tak ingat sangat kelab ni tentang apa. Ok, aku memang tak boleh nak ingat apa-apa tentang TEC. Perkara yang aku ingat, akak tu cakap, booth TEC ni untuk promote event apa entah, dan bukannya nak promosi tentang kelab ni sangat. Kalau tak salah la.

Kesimpulannya, aku tahu aku ni jenis yang memang cakap tak serupa bikin. Dan, aku ni lebih suka ikut orang berbanding be on my own although moto hidup aku *kononnya* be yourself~~ .. konon je la.

Thanks for reading. Nanti pandai-pandailah pilih sendiri nak masuk ko-ku apa anak-anak. Jangan jadi macam mak cik dah la.

^_^ -harini malas nak cari gambar hiasan-

Friday, January 31, 2014

Books!

Assalamualaikum~!

Hai!!! 

Awat la dia ni suka duk hupdate sangat ntah? Well... this is the only cuti yang aku ada. Err .. tolak dengan cuti ambik result nanti dan hujung sem ni, Inysa-Allah. So, please deal with it, keyh.

Entri ni sebenarnya tentang pembelajaran aku kat sini. Tapi aku macam pening .. perkataan 'pembelajaran' dalam English apa eh? Study? Studies? Studying? Learning? Kau ni ... benda simple macam ni pun kau tak tau? Phfttt ... macam manalah kau boleh terlepas pergi sana. Diamlah! =..= Oleh sebab yang demikianlah, aku letak tajuk 'books'. Ada kaitan la tu kan? By the way, I kan bajet retis, so kena la letak tajuk dalam English walaupun English aku .... A. *Amin~!*

So guys, pembelajaran kat sini tak da lah lain sangat dengan pembelajaran kat sekolah. Dekat sini, hampa akan belajar subjek yang berbeza untuk setiap semester. Memandangkan aku ni pelajar dalam bidang Business Information System, aku kena belajar empat subjek untuk semester satu nih : Pre-Calculus, English 1, Business Management dan Principles of Economics.

Susah tak? Macam belajar untuk SPM ke? Okeyh, kalau English 1... belajar pasal English, pastu ada poem, novel, short stories. Pre-Cal ... well ... matematik kan? add math pun matematik jugak kan? Dua lagi subjek tu, pepaham ja lah. Aku kan tak ambil ekonomi masa sekolah dulu, so aku tak tahulah macam mana. Anyway, for subject Chemistry and Physics, engineering student said that dia punya syllabus sama ja macam dulu, cuma tambah-tambah sikit.

Jelly la tengok budak-budak engineering. Boleh masuk lab, ada lab coat lagi, goggle lagi. Buat eksperimen semua. Setiap kali tengok lab, rasa nak masuk sangat. Nak berlagak jadi scientist. Tapi aku tetap bersyukur aku belajar BIS. Kalau tak mesti kelas full dari pagi hingga petang, pehtu kalut-kalut siapkan lab report. *sedapkan hati* 

Dekat sekolah, kita cuma kena pergi kelas je kan? Tapi kat sini siap ada tutorial. Hampa wajib pergi Lecture untuk setiap subjek, dan masa dia adalah tetap. Then, hampa kena pergi tutorial untuk setiap subjek. For tutorial ni, kita ada pilihan untuk pilih group mana kita nak masuk. Dan masa tutorial ni berbeza mengikut group. Ada malam, pagi, tengah hari. Although masa tutorial pun tetap, tapi kita boleh pilih sama ada nak join group yang buat malam atau siang. Tetapi kita kena stick dengan group tu. Bukannya minggu ni pergi group yang tutorial waktu malam, minggu depan pagi plak ... no-no-no. Paham tak ni?

Kelas? Masa lecture, kelas dia besar. Macam hampa pergi dengar ceramah dekat dewan. Tapi masa tutorial, kelas dia kecil ja. Macam kelas kita kat sekolah. Ouh ya, masa tutorial kita selalunya buat latihan dan lecture plak untuk belajar.

Buku? Kalau nak masuk u, just bawak buku catatan. Buku rujukan semua ikut pensyarah sendiri. Kalau dia kata buku A, maka belilah buku A. Takkan nak beli buku B pulak. Dan, sesungguhnya buku rujukan tu mahai~! =.=

About ko-ku, kami tak wajib masuk untuk semester satu ni. Tapikan, kita boleh masuk berapa pun persatuan atau kelab yang kita nak masuk. However, kita mestilah komited dengan kelab kita. So, better masuk satu ja, tapi kalau rasa rajin, masuklah dua.

That's all for this Friday morning. Thanks for reading sis~!

Wednesday, January 29, 2014

My Buddy Group

Assalamualaikum ~!


Haaa ... kan ada update lagi?  Kali ni punya update rasanya paling pendek dan INGATKAN paling gempak sebab ada gambo aku. Punyalah bersemangat nak letak gambo group kami, rupanya ada problem pulak. Maknanya, aku masih lagi jadi budak misteri dalam blog ni ... dalam angan-angan aku la. Tapi, dalam realiti, hampa memang kenal aku ni sapa. -pass- 

Okay kawan-kawanku sekalian, dalam minggu MAS yang lalu, semua budak baru dibahagikan dalam beberepa platoon. Dari huruf A sampailah huruf ... ermm... entah, aku tak tahu lah pulak... H kot. Satu huruf ada 6 kumpulan kecil. Satu kumpulan, aku tak tahulah ada berapa orang. Well, memang lumrah hidup aku untuk tidak mengambil kesah cerita-cerita ni semua. 

Aku dapat kumpulan B2. Happy kot bila tengok screen tu nama aku duduk tempat paling atas sekali walaupun duduk column yang kedua. Aku memang suka top-top ni. Dahla dalam list nama, nama aku paling first sekali untuk alphabet M. Weee ... -Aku tahu kau orang tak nak tahu pun.. tapi aku nak cerita jugak-

Group kami ada 20 orang lebih. Abang Syafiq Nash (salah seorang senior dalam group ni) kata group kami lah yang paling ramai. Tapi yang bestnya, macam yang aku kata dalam entri sebelum ini, group kami lah yang paling besttttt. Orang lain punya group hambar ja. Aku punyalah ingat group orang lain pun happy-happy jugak, rupanya  .... kesiaannn .... Aku bersyukur dapat jadi ahli group ni. =D

First of all, kami ada 3 senior : Abang Syafiq Nash, Kakak Syai dan seorang lagi ialah Abang ... ok, tak ingat nama dia, tapi rasanya Win kot. Dia sebenarnya orang Thailand. Masa first bentuk group tu, dia tak ada, dan rasanya dia ialah orang yang bawak aku menjelajah UTP haritu. Ok, saya duduk dekat belakang sekali dan lewat sikit, jadi tolonglah faham.

Sekarang ni Abang Syafiq Nash tengah cuti, jadi dia tak ada dekat UTP buat masa ni. *tapi hari ni dia ada sini lagi sekali ... lepas MAS haritu dia balik rumah dia, pastu kelmarin dia datang UTP balik* Dan sekarang ni, Abang Faizal jadi ahli group kami sebagai pengganti Abang Shafiq Nash selama dia tak ada kat sini. Dia nilah orang yang selalu marah kitorang masa MAS. hoho. Masa fasilitator bahagian disiplin nak resign kan, aku rasa macam nak menangis pun ada... Depa siap buat babak terharu lagi... Tapi, masa tu aku tak feeling sangat, haha. Cuma sedih bila depa tengah cakap ja.

Perempuan sebenarnya ada sembilan : Aku, Anis, Azrin, Aina, Fazuzu, Nana, Nani, Syafiqah dan Ika. Tengok, aku ingat semua ooo nama ahli buddy aku. Act, satu masa ni, ada dua orang perempuan lagi yang join kami group ni , lepas tu depa hilang... yang tu aku tak ingat nama sapa.

Lelaki : Alif, Athir, Ayman, Harith, Luqman, Schrimad, Suman, Fakhri, Nazim *kalau tak salah* ... ok, dah tak ingat.

Selalunya kalau buat perjumpaan buddyzzz, senior yang join Kak Syai dengan Abang Syafiq Nash. Depa dua best gila kot. Pastu dalam group ni, rasanya Nanalah ahli yang start memulakan perasaan 'seronok' dalam kumpulan ni. Sebab dia banyakk cakap, pastu suka buat lawak. Dia best! Sama macam Nani, tapi Nani masuk group ni lambat sikit sebab hari first tu dia tak dapat hadir. 

Orang yang paling selalu diketawakan ialah Anis. Selalunya asal tengok Anis ja, Abang Shafiq Nash mesti akan kata  'tengok muka ustazah, poker'. Pehtu gelak, then kami pun ikut gelak. Kesian Anis. Ouh, ya, kami semua panggil dia ustazah. Pastu, si Fakhri dipanggil Ustaz  ... jangan duk pikir bukan-bukan plak.

Okayh ... tak tahu apa lagi nak cerita. Aku pun dah lupa. 

Thanks for reading .... nak pergi update lagi. haha... nak sangat kan.


credit picture : google *kenapalah kredit ni penting?!*

tambah lagi : kenapalah entri yg sepatutnya jadi best bertukar jadi bosan ... =..='

My New ... Life ?

Assalamualaikum~!

Hye guys!!!! Mesti happy kan tengok ada update.. haha.. Sorry sebab lambat.

memang habit aku mencuri kat google ... malas dah nak cari gambo lain... ada logo yamaha pun, terima je la.

Okayh, seperti yang kau orang semua tahu, aku sekarang tengah berada dekat UTP. Sila jelly lagi sekali!! Aku memang suka orang yg jelly-jelly nie. Hehe.

So, macam mana kat sana? Best? Bosan? Sibuk? Penat? Culture shock? Belajar macam mana? Banyak orang hensem? *gediksss!*... Relaks... Aku nak cerita la ni. Sila tenangkan diri anda sekarang sebab saya Inysa-Allah akan menceritakan semuanya sekarang.. 

Masa first-first masuk sini, macam biasalah ada orientasi segala. Aku tak tahu la universiti  lain panggil benda yang sama atau tak, tapi dekat sini orang panggil Minggu Aluan Siswa (MAS). Masa MAS ni agak sibuk la sebab tahun ni depa buat minggu start kuliah. Selalunya MAS ni buat seminggu sebelum start belajar, tapi entah mengapa MAS tahun ni start lewat sikit.

Hari-hari kena bangun awal, solat subuh dekat surau bawah. Pastu pergi Chancellor Hall, ada briefing, ada ... aaa... aku tak tau nak cakap apa sebab banyak sangat aktiviti kat situ. hoho. Masa MAS lah kami semua pergi melawat kawasan-kawasan UTP, tapi aku still tak ingat jalan. Ada sportlah, ada ... charity ? lebih kurang charity jugak lah. Aku punya group kena gotong-royong atau 'just kutip sampah tepi jalan' dekat Taman Maju. Dahla masa pendaftaran tu aku duduk homestay kat taman tu. Aku saja nak bagi tahu. =..=

Aktiviti MAS setiap malam ialah kena marah dengan fasilitator-fasilitator bahagian disiplin. Seram kot. Dah la suara garang gila. Tapi, series cakap, depa baik. Aku tahu la depa memang baik pun, maksud aku cara depa marah tu jenis yg baik. Sebab kalau aku marah orang, lagi-lagi adik-adik aku ... pergh ... berkecai hati-hati ooo.  Selalunya adik-adik aku je la, kalau buat kat hampa kang ... hmm .. tak tau la nak cakap macam mana. *mcm berani konon*

Malam last MAS is the best night! Malam tu budak-budak drama ... termasuk orang yang aku tegur tu ... perform. Aku suka part iklan. Dekat tepi stage tu ada dua screen besar and setiap kali pelakon atas stage tu habis part-part acting diorang, mesti ada iklan. Tajuk iklan dia 'UTP World Cup', dalam tu budak-budak lain yg berlakon dan mostly lawakla. Budak buddyzzz (group) aku ada 3 orang kot yg berlakon dalam iklan tu. Stage punya drama, ada la part-part yg menarik, ada sikit part-part yang bosan sebab drama dia pasal budak u la, kerja la dan pasal realiti hidup macam tu. Tapi yang bagusnya, depa terpaksa tukar depa punya scene asal sebab ... secret ... . Bagus untuk penonton, but I know kurang bagus untuk pelakon sebab terpaksa tukar last minute.

The best thing about MAS : 

1. Aku dapat kawan-kawan yang best sangat terutamanya kawan-kawan group aku. FYI, group akulah group yang paling rapat sekali berbanding group lain although kami punya ahli lebih ramai berbanding orang lain. Sila jeles! :p 

2. Dapat makanan free. Dari sarapan sampailah supper, semunya free. haha. Setiap kali balik dari CH, mesti penat gila. Tapi bila nampak khemah makanan dekat depan blok asrama, waaaaaaaaahhhh. Terus semangat aku naik! Acece .. tipu je. haha. Dah la tiap-tiap hari makan ayam. Sedap kau!!!

3. Dapat kenal banyak kawan. Masa MAS kan, semua course disatukan, so ramai lah orang yang kita akan kenal. Bila kita dah belajar, kita cuma nampak muka-muka satu course ja. Budak course lain nampak masa malam je la selalunya sebab most budak-budak suka buat group study kat kafe. Rajin kan diorang. Tapi aku tak terlibat dalam hidup sebagai pelajar ni. Sampai hari ni aku still anggap aku datang sini untuk lawatan, main-main, sekadar mengisi masa lapang and sekadar nak tahu keadaan hidup budak-budak u. Dasyat kan?

4. Boleh masuk CH selalu. Aku pun tak tau apa  pentingnya point ni, tapi best jugak la dapat pegi CH sebab setiap kali sampai sana ja, boleh terasa air-cond dia. Baru ja jejak kaki dekat bumbung bulat tu, dah terasa sejuk. waaaaa... seronok.  

5. Boleh jumpa senior-senior hensem. pfhttt. stop that! gedik betul aku. haha.

Ada banyak lagi benda yang best-best tapi aku malas nak pikir dan malas nak taip. eh, sedap jugak lagu R.O.D ... *tiba-tiba*  Haritu masa dengar lagu ni, aku dengar sekerat ja. Rupanya best gak. hoho.

That's all for this post. Konon nak tulis semua, tengok-tengok masa Mas ja ... ish ish ish. 

Thanks for reading and for your worries ..  Just know that I'm doing fine here .. =) 

Tuesday, January 7, 2014

Besarnya sekolah Kamila!

Assalamualaikum~!


Mesti Kamila kembang + terkejut + hairan bila tengok nama dia kat title ni, kan? haha. Dah dua tahun dia duduk sana, baru sekarang aku nak cakap pasal sekolah dia.

Aku selalu jugak lalu depan sekolah dia. Cuma tak pernah masuk ja. Aku ingat sekolah dia ni boleh tahan la jugak besarnya. Ada banyak gelannggang, bagunan besar-besar dan kawasan pulak agak lapang. Takda la tersepit macam sekolah kita tu.

Sebab tu la aku tak jelly sangat dengan Kamila bila dia belajar kat sana. Aku ingat sekolah mrsm sepupu aku tu ja yang besar lebih daripada mrsm-mrsm yang lain. Iyelah, mrsm sepupu aku tu kan mrsm terbaik kat negara ni. *sekarang aku tak tahu la masih lagi mrsm terbaik atau tak*

TAPI ...  itu semua propa semata-mata. Rupanya, kawasan sekolah dia adalah dua kali ganda lebih besar daripada apa yang aku bayangkan. Homaigod~! I perak gila kot masa masuk sekolah dia.

Satu petang ni, aku ikut tok chik aku pergi sekolah Kamila. Dia nak hantar barang dekat Pak Jang Ayie. Wahai cik Kamila, Pak Jang Ayie ni la orang yang kami selalu tanya kat hampa. -eh, kami tak ingat la kami ada tanya hampa ke tak- Dia ni hensem tau! Aku suka gila kat dia, tapi bila dia besar aku dah kurang minat kat dia. Muka dia makin lama makin sama macam muka abang dia. Dahla budak ni budak pandai. Tapi-tapi-tapi Mr. Luq lagi pandai sebab A dia lebih satu daripada bapak saudara aku ni. Tahniah Luq!

Bila aku pergi tu ... aku macam 'Aik! aku ingat sekolah dia kat tempat lain... selama ni aku salah tempat ka?'. Setelah lama otak aku konfius, akhirnya datang jugak ilham daripada Allah. Sudah semestinya tempat ni tempat yang sama, tapi  pintu masuk dia ja yang berbeza. Kan?

Then, tok chik aku pergi isi apa entah dekat pondok pengawal tu. Masa tu aku ambil kesempatan untuk memerhati kawasan sekolah dia. Rasa tak puas semacam. Besar gila sekolah ni. Macam U pun boleh tahan. tapi takda lah sebesar U. Masa ni jugak aku baru perasan yang sekolah aku sebesar padang sekolah dia ja. Series beb!

Lepas tu kami pergi asrama dia. Woow!!! *I mean 'wooow' not 'wau'* Ni dah lebih kot. Aku ingat macam asrama sekolah dia ja, rupanya salah sangat-sangat. Daripada apa yang aku nampak ; satu bangunan ialah satu 'hall', setiap 'hall' ada dua tingkat, pastu disusun berderet, dan nama pun gempak-gempak.

'Kaya gila sekolah ni'. Then, tok chik aku cakap 'mak ayah depa yang kaya, mai ambik anak pakai mercedes kot'. *o*

Habis!!!

Aku cuma dapat menilau dekat kawasan tu ja. Tak dapat nak tengok sekolah depa ni secara menyeluruh. Yang aku nampak masa nak balik tu cumalah rumah-rumah warden. Dah la banyak, besar pulak tu. Dari jauh boleh nampak beza rumah warden depa dengan rumah warden kita. Terlalu berbeda!

Benda yang paling aku tak puas hati sangat ialah sekolah saja besar tapi murid lagi sikit dari sekolah kita. Geram betul. Tapi, ye la. Untuk orang-orang bijak pandai saja kan, sekolah kita kan untuk budak-budak sederhana gitu. hoho~! Apa-apa pun aku mengharapkan impian cikgu-cikgu kita akan tercapai tahun ni. Aminnn!

Sekian, terima kasih!

perpustakaan unimap 
Kamila, perpustakaan yang kami kata cantik tu perpuatakaan ni la. Kami nak tunjuk gambar perpustakaan dia dari dalam, tapi pak cik google tak de la. Kalau perpustakaan kat utp tu stail cozy sikit (dari luar la) dan betul-betul cantik. tapi yang unimap punya kind of ceria sikit dengan warna-warna cerah, tapi ada jugak la bahagian yang tak 'kanak-kanak riang'. dan yang paling penting.... perpustakaan dia besar! 

Thanks for reading! Thanks for your supports!

sumber gambar : google.